Cum pregătim psihologic copilul pentru prima zi în colectivitate .
Pagina 1 din 1
Cum pregătim psihologic copilul pentru prima zi în colectivitate .
Nu speriaţi copilul cu fraze de genul „Acum începi şcoala, s-a terminat cu joaca!”. Cu o lună înainte de începerea şcolii, viitorul elev trebuie pregătit psihologic, iar cu două săptămâni înainte, se fac analizele medicale
Psihologii îi atenţionează pe părinţii ca, înainte de începerea şcolii, să nu-şi sperie copiii cu fraze de genul „Acum începi şcoala, s-a terminat cu joaca!”. În viaţa unui copil, momentul primei zile de şcoală, în special pentru cei care nu au fost la grădiniţă, este deosebit de emoţionant şi plin de neprevăzut. „Există părinţi care îşi sperie copiii cu şcoala prin diferite moduri, alţii sunt ei înşişi terorizaţi de şcoală, iar o altă categorie a părinţilor sunt cei care nu sunt de acord cu sistemul de învăţământ. Trebuie avut în vedere că, odată cu începerea şcolii, copilul are şi aşa destul de multe de aflat, de simţit şi de făcut, încât să-l împovărăm şi cu temerile şi grijile adulţilor”, sfătuieşte psihologul Anca Munteanu.
Începerea şcolii este un moment încărcat de emoţie şi, prin asta, devine foarte importat pentru familie. „Copiii au şi ei curiozitatea lor, unii de-abia aşteaptă, alţii sunt speriaţi, alţii nemulţumiţi şi, uneori, nu pot exprima în cuvinte ceea ce simt sau ce ar vrea să ştie. Din această cauză, pot apărea diferite manifestări somatice (greaţă, durere de cap, de burtă) sau psihologice (dezinteres, enervare). În plus, unii copii au schimbări mari de comportament înainte de şcoală şi în primul semestru”, atrage atenţia psihologul Munteanu. De aceea, potrivit specialistului, părinţii trebuie să-şi pregătească copilul din punct de vedere psihologic, pentru această schimbare. Pentru că micuţul nu are nici o reprezentare despre cum va fi la şcoală, părinţii pot merge cu acesta să vadă şcoala, clasele, vor alege drumul spre şcoală, poate afla care este orarul, cât timp va sta la şcoală, va afla despre pauze, despre învăţătoare şi ceilalţi colegi şi, nu în ultimul rând, cum se desfăşoară o oră de curs. „Aceste discuţii este indicat să înceapă cu aproximativ o lună înainte, dacă n-au fost începute deja. De asemenea, este bine ca părinţii să meargă împreună cu copilul să cumpere rechizitele necesare pentru şcoală, viitorul elev având timp astfel să poată pune întrebări şi să se pregătească”, precizează psihologul Anca Munteanu.
publicitate
Sunt situaţii însă, când apar şi probleme legate de prima reacţie la şcoală. Atunci când copilul refuză să rămână la şcoală sau începe să plângă, învăţătoarea are strategia ei pentru a-i ajuta pe copii. Dacă lucrurile sunt mai grave, părinţii pot cere ajutor la consilierul psihologic de la şcoală sau la un alt psiholog.
La fel de important ca aspectul psihologic este şi cel medical. Specialiştii spun că există câteva analizele medicale pe care orice copil trebuie să le facă înainte de a intra într-o colectivitate, în speţă, înainte de a merge la grădiniţă sau la şcoală. „Este vorba despre exudatul faringian (un examen care depistează microbii de la nivelul nasului şi gâtului) şi cel coproparazitologic, recomandat în cazul tulburărilor gastro-intestinale. De asemenea, în cazul în care copilul este bolnăvicios, se recomandă şi un control medical general”, explică dr. Mihaela Marcu, medic primar pediatru la o clinică privată din Capitală. Analizele amintite se realizează cu două săptămâni înainte de intrarea în colectivitate.
Anca Munteanu, psiholog: Copiii au şi ei curiozitatea lor; unii abia aşteaptă, alţii sunt speriaţi, alţii nemulţumiţi şi, uneori, nu pot exprima în cuvinte ceea ce simt.
Subiecte similare
» Ghid psihologic pentru parinti
» Alege gradinita potrivita pentru copilul tau!
» Cum faci copilul să nu plângă la şcoală sau la grădiniţă.
» Adevarul despre sexul la prima intalnire
» Copilul tau se teme de intuneric?
» Alege gradinita potrivita pentru copilul tau!
» Cum faci copilul să nu plângă la şcoală sau la grădiniţă.
» Adevarul despre sexul la prima intalnire
» Copilul tau se teme de intuneric?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Vin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin
» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Mar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin
» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Mar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin
» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Mar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin
» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Mar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin
» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Mar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin
» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Vin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin
» Obezitate
Vin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin
» Orzul - o planta miraculoasa
Joi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin