Alba ca zapada
Pagina 1 din 1
Alba ca zapada
Ingrediente
alba ca zapada:
Crema:
1/2 l lapte
3 linguri rase cu faina
1
pachet (250 g) unt
275 g zahar
1 lamaie
1 varf de lingurita
sare
Foi:
500 g faina
100 g zahar
3 oua
6 linguri
ulei
3 linguri lapte
praf de copt (pentru 500 g faina)
1
varf de cutit sare fina
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri zahar
pudra
Faina se cerne si se amesteca praful de copt si
sarea. Cu mixerul cu tel sau cu palete, amestecam laptele, ouale si
zaharul, apoi adaugam uleiul. Se pune 3/4 din faina si se inglobeaza
treptat in coca, pana cand devine consistenta si incepe sa se desprinda
de masa si de pe palme.
Din coca rezultata se intind 3 foi. Fiecare
foaie se aseaza in tava, pe hartie pergament, apoi se coace in cuptorul
aragazului incalzit la 200°C, cu focul mic, in 6 - 10 minute. Dupa
primele 5 - 6 minute este bine sa urmarim foile, sa nu se arda. Cand
s-au albit inseamna ca sunt coapte, nu este necesar sa se rumeneasca.
Crema
de alba ca zapada se pregateste cel mai repede in felul urmator:
amestecam 1/2 pahar de lapte cu faina, sa nu aiba cocoloase, iar restul
laptelui il punem pe foc. Cand laptele fierbe, adaugam faina dizolvata
in lapte, simultan amestecand repede cu paleta sau telul. Continuam sa
amestecam in timp ce tinem laptele pe foc, pentru a nu se face
cocoloase, insistand la fund deoarece se prinde foarte repede. Dupa ce
incepe sa clocoteasca se mai tine 2 - 3 minute pe foc, apoi se pune la
racit.
Cand s-a racit la temperatura camerei, utilizam din nou
mixerul pentru a amesteca untul si zaharul. Pentru a fi siguri ca
zaharul se dizolva, putem freca intai zaharul cu unt sau putem folosi
zahar pudra. La crema de alba ca zapada se adauga suc de lamaie si coaja
rasa de la 1/2 de lamaie. Impartim crema de alba ca zapada in 2 parti
egale.
Se pregateste tava in care am copt foile prajiturii alba ca
zapada: daca este o tava smaltuita se spala si se lasa sa se usuce, daca
nu este smaltuita se imbraca in pergament sau in folie de plastic. Se
aseaza prima foaie a prajiturii alba ca zapada, se intinde jumatate din
crema. Se repeta cu a doua foaie si restul cremei, apoi se pune ultima
foaie. Se acopera cu o foaie de hartie si un tocator pe care asezam o
sticla de 2 l sau alta greutate. Se lasa prajitura alba ca zapada pana a
doua zi sau chiar mai mult, pentru ca foile sa absoarba umezeala din
crema. Apoi, se rasuceste tava cu tot cu tocatorul de lemn astfel incat
tava sa ajunga deasupra, si se ridica, lasand prajitura sa stea pe
tocator.
Se rasnesc 4 linguri de zahar cu 2 pliculete de zahar
vanilat, se rastoarna in sita de ceai si se pudreaza prajitura alba ca
zapada.
alba ca zapada:
Crema:
1/2 l lapte
3 linguri rase cu faina
1
pachet (250 g) unt
275 g zahar
1 lamaie
1 varf de lingurita
sare
Foi:
500 g faina
100 g zahar
3 oua
6 linguri
ulei
3 linguri lapte
praf de copt (pentru 500 g faina)
1
varf de cutit sare fina
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri zahar
pudra
Faina se cerne si se amesteca praful de copt si
sarea. Cu mixerul cu tel sau cu palete, amestecam laptele, ouale si
zaharul, apoi adaugam uleiul. Se pune 3/4 din faina si se inglobeaza
treptat in coca, pana cand devine consistenta si incepe sa se desprinda
de masa si de pe palme.
Din coca rezultata se intind 3 foi. Fiecare
foaie se aseaza in tava, pe hartie pergament, apoi se coace in cuptorul
aragazului incalzit la 200°C, cu focul mic, in 6 - 10 minute. Dupa
primele 5 - 6 minute este bine sa urmarim foile, sa nu se arda. Cand
s-au albit inseamna ca sunt coapte, nu este necesar sa se rumeneasca.
Crema
de alba ca zapada se pregateste cel mai repede in felul urmator:
amestecam 1/2 pahar de lapte cu faina, sa nu aiba cocoloase, iar restul
laptelui il punem pe foc. Cand laptele fierbe, adaugam faina dizolvata
in lapte, simultan amestecand repede cu paleta sau telul. Continuam sa
amestecam in timp ce tinem laptele pe foc, pentru a nu se face
cocoloase, insistand la fund deoarece se prinde foarte repede. Dupa ce
incepe sa clocoteasca se mai tine 2 - 3 minute pe foc, apoi se pune la
racit.
Cand s-a racit la temperatura camerei, utilizam din nou
mixerul pentru a amesteca untul si zaharul. Pentru a fi siguri ca
zaharul se dizolva, putem freca intai zaharul cu unt sau putem folosi
zahar pudra. La crema de alba ca zapada se adauga suc de lamaie si coaja
rasa de la 1/2 de lamaie. Impartim crema de alba ca zapada in 2 parti
egale.
Se pregateste tava in care am copt foile prajiturii alba ca
zapada: daca este o tava smaltuita se spala si se lasa sa se usuce, daca
nu este smaltuita se imbraca in pergament sau in folie de plastic. Se
aseaza prima foaie a prajiturii alba ca zapada, se intinde jumatate din
crema. Se repeta cu a doua foaie si restul cremei, apoi se pune ultima
foaie. Se acopera cu o foaie de hartie si un tocator pe care asezam o
sticla de 2 l sau alta greutate. Se lasa prajitura alba ca zapada pana a
doua zi sau chiar mai mult, pentru ca foile sa absoarba umezeala din
crema. Apoi, se rasuceste tava cu tot cu tocatorul de lemn astfel incat
tava sa ajunga deasupra, si se ridica, lasand prajitura sa stea pe
tocator.
Se rasnesc 4 linguri de zahar cu 2 pliculete de zahar
vanilat, se rastoarna in sita de ceai si se pudreaza prajitura alba ca
zapada.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Vin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin
» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Mar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin
» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Mar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin
» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Mar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin
» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Mar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin
» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Mar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin
» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Vin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin
» Obezitate
Vin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin
» Orzul - o planta miraculoasa
Joi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin