Nucile, un nou medicament minune
Nucile, un nou medicament minune
Elena Marinescu
Joi, 07 Mai 2009
Un nou studiu releva faptul ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor dianosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control limitele de insulina. Potrivit cercetarilor, publicate in "European Journal of Clinical Nutrition" (EJCN) si conduse de o echipa de specialisti de la Smart Foods Centre de la University of Wollongong, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii la pacientii diabetici intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic.
Tapsell, sefa echipei de experti care a realizat aceste cercetari, a explicat ca dintre cele doua grupuri de pacienti care au participat la studiu - primul, care a tinut o dieta restrictiva in grasimi saturate si cel de-al doilea, de control, fara restrictii alimentare - s-a constatat ca primul grup a prezentat dupa cateva luni de regim niveluri scazute de colesterol si o nevoie mult mai redusa de insulina, asociata consumului de nuci, care se pare au cel mai mare nivel de grasimi nesaturate (asa-numitele "grasimi bune").
"Ca si alte alimente, nucile au o calitate nutritiva exceptionala, dar si un continut mare de fibre, vitamina E si alti antioxidanti" - a subliniat profesorul Tapsell. Ea a mai spus ca este foarte importanta o dieta echilibrata in ceea ce priveste grasimile de origine animala sau vegetala, dar si mai importanta este includerea in alimentatie a unor produse cu proprietati multiple, cum este cazul nucilor, unele dintre cele mai bogate alimente in uleiuri naturale polinesaturate, omega 3 si vitamine.
De altfel, rolul nucilor in alimentatie si mentinerea sanatatii a fost dovedit si cu ocazia unui studiu anterior efectuat de cercetatorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, potrivit caruia opt nuci pe zi asigura flexibilitatea arterelor si sanatatea inimii, prevenind chiar si aparitia atacului vascular cerebral.
Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate. Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric. Valoarea terapeutica a nucilor a fost demonstrata si ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. In plus, nucile sunt utile si in caz de disfunctii endocrine, tulburari ale hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sint indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. Pentru cei surmenati si slabiti (astenici) se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.
Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate in perioada rece a anului, nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza. Sint bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica 630 la 100 g.
Joi, 07 Mai 2009
Un nou studiu releva faptul ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor dianosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control limitele de insulina. Potrivit cercetarilor, publicate in "European Journal of Clinical Nutrition" (EJCN) si conduse de o echipa de specialisti de la Smart Foods Centre de la University of Wollongong, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii la pacientii diabetici intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic.
Tapsell, sefa echipei de experti care a realizat aceste cercetari, a explicat ca dintre cele doua grupuri de pacienti care au participat la studiu - primul, care a tinut o dieta restrictiva in grasimi saturate si cel de-al doilea, de control, fara restrictii alimentare - s-a constatat ca primul grup a prezentat dupa cateva luni de regim niveluri scazute de colesterol si o nevoie mult mai redusa de insulina, asociata consumului de nuci, care se pare au cel mai mare nivel de grasimi nesaturate (asa-numitele "grasimi bune").
"Ca si alte alimente, nucile au o calitate nutritiva exceptionala, dar si un continut mare de fibre, vitamina E si alti antioxidanti" - a subliniat profesorul Tapsell. Ea a mai spus ca este foarte importanta o dieta echilibrata in ceea ce priveste grasimile de origine animala sau vegetala, dar si mai importanta este includerea in alimentatie a unor produse cu proprietati multiple, cum este cazul nucilor, unele dintre cele mai bogate alimente in uleiuri naturale polinesaturate, omega 3 si vitamine.
De altfel, rolul nucilor in alimentatie si mentinerea sanatatii a fost dovedit si cu ocazia unui studiu anterior efectuat de cercetatorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, potrivit caruia opt nuci pe zi asigura flexibilitatea arterelor si sanatatea inimii, prevenind chiar si aparitia atacului vascular cerebral.
Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate. Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric. Valoarea terapeutica a nucilor a fost demonstrata si ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. In plus, nucile sunt utile si in caz de disfunctii endocrine, tulburari ale hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sint indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. Pentru cei surmenati si slabiti (astenici) se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.
Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate in perioada rece a anului, nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza. Sint bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica 630 la 100 g.
Subiecte similare
» Propolisul, un medicament miraculos.
» Busuiocul, o planta-minune
» Fetita cu lacrimi de cristal – minune savarsita de trimisul lui Dumnezeu, Maitreya?
» Busuiocul, o planta-minune
» Fetita cu lacrimi de cristal – minune savarsita de trimisul lui Dumnezeu, Maitreya?
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Vin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin
» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Mar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin
» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Mar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin
» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Mar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin
» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Mar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin
» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Mar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin
» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Vin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin
» Obezitate
Vin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin
» Orzul - o planta miraculoasa
Joi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin