Laptele – aliment de baza sau o alta otrava pentru organism
Laptele – aliment de baza sau o alta otrava pentru organism
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Laptele este alimentul cel mai complet si cel
mai usor asimilat de organism, contribuind la mentinerea starii de
sanatate a organismului, la cresterea si dezvoltarea normala a acestuia,
mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor, dar este recomandat si
persoanelor varstince in prevenirea osteoporozei, bolnavilor,
persoanelor care muncesc in medii toxice sau in conditii grele de munca
si tuturor, pentru cresterea rezistentei la infectii si substante
toxice.
Laptele este unul din alimentele de baza
in nutritia noastra deoarece contine toate substantele hranitoare
necesare cresterii, dezvoltarii si functionarii normale a organismului.
Ca dovada este faptul ca nou-nascutii (oameni sau animale) se dezvolta
normal, luni de zile, numai cu lapte. Specialistii din cadrul Asociatiei
pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda a se consuma
zilnic 500 ml lapte, 100 ml iaurt sau 300 grame branza, reprezentand 12%
din hrana noastra zilnica, pe langa carne, cereale, legume si fructe.
Folosirea laptelui de origine animala ca
aliment a fost constatata in aproape orice cultura si epoca. Pe de alta
parte, altii afirma ca laptele nu este nici pe departe un aliment
perfect si de neinlocuit, ba spun chiar ca este daunator si ca am face
mai bine daca l-am evita. Cum stau lucrurile?
Opinii PRO:
Laptele de vaca este un aliment bogat,
nutritiv, conceput pentru a satisface toate necesitatile nutritive ale
unui vitel. Un pahar de lapte de vaca contine aprox. 150 calorii, 8 g de
proteine, 11,4 g glucide, 8,1 g grasime, 290 mg calciu si cantitati
importante din vitaminele A, D, vitamine din grupul B (inclusiv B12) si
alte oligoelemente.
Laptele matern contine glucide în medie
de 7 g/dl (din care lactoza = 6 g/dl), lipide 3,5-4,5 g/dl (din care 5%
sunt acizi grasi esentiali. Este mai bogat în colesterol (20-30 mg/dl)
decât laptele de vaca), proteine de circa 0,9-1,2 g/dl (concentratii mai
scazute decat la alte mamifere. Fractiunea majoritara este
lactalbumina, iar raportul albumina/cazeina este de 90/10 în zilele 4-10
si 60/40 în laptele matur). Laptele uman mai contine proteine si
factori cu proprietati imunologice, hormoni, cantitati importante de
azot neprotidic, liganzi specifici pentru minerale si vitamine. Raportul
Ca/P = 2-2,2 din laptele uman este favorabil absorbtiei calciului
(absorbtia digestiva 75-80%), spre deosebire de laptele de vaca, în care
raportul Ca/P este de 1,3. Cantitatea de vitamina D din laptele de
femeie este insuficienta, de aceea se recomanda administrarea de
vitamina D atât mamei cat si copilului in primul an de viata.
Astfel este evitat rahitismul si
problemele sale ulterioare.
Este clar ca laptele de mama nu ar putea sa fie inlocuit nicicand de
vreo formula speciala de lapte, “fiecare nou-nascut are sanul sau”.
Dar laptele de vaca este un alimet sanatos si indicat dupa perioada
alaptarii chiar daca nu contine nutrientele in aceleasi procente ca ale
laptelui uman.
Vacile primesc hormoni de crestere.
Acest lucru afecteaza laptele? Numai daca iti injectezi paharul de
lapte. Intr-adevar vacile sunt injectate cu hormoni care cresc productia
de lapte cu un cost scazut- acesti hormoni se pare ca au o legatura
directa cu aparitia cancerului. Insa ei nu actioneaza decat in
conditiile in care sunt injectati direct in sistemul circulator, altfel
sunt distrusi in procesul de digestie.
Vacile primesc si antibiotice. Cum ne
afecteaza acest lucru? Nu se stie cu exactitate. Unii cercetatori sunt
de parere ca laptele procurat de la vacile tratate cu antibiotic pot
crea o rezistenta la antibiotice si in corpul uman – ca o consecinta,
antibioticele respective nu isi mai fac efectul atunci cand sunt
administrate de medici bolnavilor care au consumat acest lapte. Insa
acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.
Opinii CONTRA:
Trebuie tinut cont de faptul ca laptele
isi pastreaza calitatile exceptionale numai daca este produs in
conformitate cu regulile de igiena. Laptele poate transmite boli,
printre care unele sunt grave, ca: hepatita A, poliomielita, holera,
tuberculoza, bruceloza. Din acest motiv recomandam a se consuma numai
lapte pasteurizat din comert sau lapte crud fiert. Totusi, prin
pasteurizare, dar mai ales fierbere, o parte din vitamine se distrug (in
special vitamina C si acidul folic).
Laptele de vaca contine prea mult
colesterol si grasimi saturate, care cresc riscul bolilor
cardiovasculare. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de
colesterol ca si o friptura de 100 g.
Consumul crescut de lapte de vaca in
copilarie creste riscul cancerului colorectal la adulti; – cresterea
consumului de lactate pentru suplimentarea aportului de calciu nu scade
riscul fracturilor la femei si la barbati.
Consumul de lapte de vaca a fost asociat
cu o incidenta mai mare de cancer ovarian; se pare ca unele femei nu
pot metaboliza galactoza rezultata din descompunerea lactozei (zaharul
din lapte), iar galactoza acumulata are un efect toxic asupra tesutului
ovarian.
Acumularea de galactoza favorizeaza si aparitia cataractei. Aceasta
boala este mult mai frecventa in rindul persoanelor mari consumatoare de
lapte.
Contaminarea microbiana a laptelui este
un alt risc legat de folosirea lactatelor. Laptele este un excelent
mediu de cultura; daca nu este tratat corect, riscul de transmitere a
bolilor este semnificativ.
Laptele este sarac in fier. Un copil, ca sa-si acopere necesarul zilnic
de fier exclusiv din lapte, ar trebui sa bea cel putin 6 cani de lapte
pe zi.
Laptele este cunoscut ca unul dintre cele mai alergizante alimente,
provocind manifestari alergice cutanate, digestive sau respiratorii la
copii sau adulti.
Cu exceptia rasei caucaziene (de care apartinem noi), majoritatea
celorlalte persoane adulte prezinta intoleranta la lapte.
Exista o asociere puternica intre
consumul de lapte si diabetul de tip 1 (juvenil). Intr-un studiu
efectuat pe 142 de copii, la toti s-a observat un nivel crescut de
anticorpi fata de laptele de vaca. Se crede ca acesti anticorpi distrug
celulele insulinosecretante din pancreas.
Colica la nou-nascut are deseori la baza consumul de lapte de vaca de
catre mama care il alapteaza.
Desi laptele este bogat in calciu,
osteoporoza face ravagii tocmai in tarile cu nivel mai ridicat in ceea
ce priveste consumul de lactate. Excesul de proteine de origine animala
creste eliminarea urinara de calciu. Laptele de vaca contine 120 mg Ca
la 100 g (comparativ cu laptele de mama, care are 33 mg la 100 g). Dar
laptele de vaca mai contine 97 mg fosfor, comparativ cu 18 mg fosfor din
laptele uman. Fosforul se combina cu calciul in tubul digestiv si
blocheaza absorbtia acestuia.
Indicatii OPTIME:
- Laptele matern natural este, de
departe, cea mai buna optiune pentru alimentatia sugarilor. Academia
americana de pediatrie recomanda sa se evite introducerea laptelui de
vaca in alimentatia copilului inainte de implinirea virstei de un an.
- Daca alegeti sa consumati produse lactate, asigurati-va ca provin din
surse sigure, de la vaci sanatoase. Nu consumati lapte crud.
- Consumati doar produse lactate sarace in grasime si colesterol (lapte
degresat 1%, iaurt, brinza de vaci). Evitati untul, smantina si branza
grasa.
- Daca alegeti sa nu consumati produse
lactate, asigurati-va ca includeti regulat in dieta dvs. alimente
vegetale bogate in calciu (paine si cereale integrale, nuci,
leguminoase, migdale etc). In sezonul rece folositi supliment de
vitamina D, mai ales daca nu consumati niciun aliment de origine
animala.
CLASIFICARI:
In functie de continutul in smantana, laptele se clasifica in:
- lapte integral (nesmantanit, asa cum este produs de animalul
producator de lapte: vaca, oaie, capra,etc.);
- lapte smantanit total (0,1% grasime), cu separatoare mecanice;
- lapte smantanit partial (traditional
prin luarea smantanei care se ridica la suprafata laptelui sau prin
normalizare). Normalizara laptelui inseamna aducerea laptelui la un
continut fix de grasime, prin amestecarea laptelui integral cu cel
smantanit.
Laptele din comert este fie smantanit, fie cu 1,6% sau 1,8% sau 2,4%
grasime etc.
Se gaseste si lapte cu procent mai mare de grasime.
In functie de tratamentul la care este
supus, laptele se imparte in:
- Lapte crud (nefiert sau nepasteurizat);
- Lapte pasteurizat ceea ce inseamna
incalzirea lui in aparate speciale la o temperatura intre 63-95 grade
Celsius pentru cateva minute sau chiar o secunda, in functie de
temperatura. Prin pasteurizare sunt distruse toate formele “vii” ale
bacteriilor si drojdiilor, mai putin sporii. La temperatura ridicata
(95) sunt distruse si majoritatea vitaminelor, de aceea in industrie se
foloseste o temperatura mai joasa;
- Laptele fiert, este laptele pe care il
fierbem noi acasa. Temperatura depaseste 100 grade, este distrus tot
(atat bacterii, drojdii, dar si majoritatea vitaminelor). Cei mai multi
spori sunt distrusi, dar unii spori pot rezista;
- Laptele concentrat se obtine prin eliminarea a 2/3 din apa. Nu prea se
mai fabrica;
- Laptele praf se obtine prin uscarea laptelui concentrat, reducandu-se
apa la 3%;
- Laptele omogenizat inseamna supunerea
la tratamente mecanice pentru faramitarea si raspandirea omogena in masa
laptelui a globuleleor de grasime. In laptele crud, globulele de
grasime au diametrul de 0,5-15 microni. Prin omogenizare sunt facute si
mai mici. Acest lucru face ca gustul laptelui sa fie mai bun, stimuland
papilele noastre gustative pe o suprafata mai mare, dar este avantajos
si tehnologic, laptele fiind mai omogen si grasimea mai fin emulsionata.
Cu timpul micile globule de grasime, fiind mai usoare decat laptele se
ridica la suprafata formand stratul de smantana. Omogenizarea ajuta la
prevenirea formarii smantanii;
- Laptele UHT (Ultra High Temperature)
este practic laptele fiert. El este ambalat de regula in cutii de carton
in conditii aseptice. In cutii de carton poate fi ambalat si lapte
pasteurizat. Astfel, el poate sta nedesfacut la temperatura camerei luni
de zile fara sa se strice.
Diferenta dintre laptele din comert si
cel crud-integral (nesmantanit) este faptul ca cel din comert are
extrasa o parte din grasime, deci, este mai slab,dar se poate gasi si
lapte integral. In rest, el este omogenizat ceea ce ii confera un gust
mai bun.
Alte diferente nu mai exista intre lapte, nici nu au voie sa umble la
continutul de proteine sau glucide.
In ceea ce priveste vitaminele, cel mai
bine estee sa cumparam lapte din comert si sa il bem fara sa il fierbem
caci nu sunt distruse toate vitaminele (de regula vitamina C si acidul
folic sunt distruse, dar depinde la ce temperatura a fost pasteruizat).
Despre problema
REPASTEORIZARII/REPROCESARII:
Oamenii constientizeaza tot mai mult
calitatile laptelui natural si noncalitatile celui procesat si astfel a
aparut frica existentei pe piata a laptelui reprocesat. Recent am primit
un mesaj pe messenger prin care se comenta ca exista in comert lapte
reprocesat de 1,2 pana la 5 sau 6 ori, daca nu se vinde inainte de
termenul de expirare. Acest lucru, credea autorul mesajului, se poate
vedea, observand cifra ce apare pe fundul cutiei de ambalaj. Dupa
raspandirea acestui mesaj, a aparut altul pe internet, realizat de un
reprezentant al companiei de impachetare Tetra Pak South Eastern Europe,
prin care se specifica faptul ca numarul de pe cutii se refera la
numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat. Echipamentul
de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar alte
fabrici au chiar 6 role.
Intorcandu-ne insa la frica consumului
unor produse repasteorizate, reprezentantul Tetrapak nu a putut sa ne
asigure ca acest lucru nu se intampla si la noi in tara. “In afara de
toate lucrurile de mai sus consider ca este copilaresc sa crezi ca un
producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a ‘reciclat’
laptele. Nu cred ca si-ar risca nici o companie reputatia in acest mod”,
a declarat Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer,
Romania si Moldova, Tetra Pak South Eastern Europe.
Tot ce mai putem observa, este ca, in alte tari precum in departatul
Hawaii, reprocesarea laptelui a fost de asemenea facuta publica: (
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ),
ar trebui sa fim prea naivi ca sa credem ca aceste lucruri nu se petrec
si la noi.
Inchei din nou amintind ca alegerea
alimentelor care le ingeram sta la fiecare dintre noi.
mai usor asimilat de organism, contribuind la mentinerea starii de
sanatate a organismului, la cresterea si dezvoltarea normala a acestuia,
mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor, dar este recomandat si
persoanelor varstince in prevenirea osteoporozei, bolnavilor,
persoanelor care muncesc in medii toxice sau in conditii grele de munca
si tuturor, pentru cresterea rezistentei la infectii si substante
toxice.
Laptele este unul din alimentele de baza
in nutritia noastra deoarece contine toate substantele hranitoare
necesare cresterii, dezvoltarii si functionarii normale a organismului.
Ca dovada este faptul ca nou-nascutii (oameni sau animale) se dezvolta
normal, luni de zile, numai cu lapte. Specialistii din cadrul Asociatiei
pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda a se consuma
zilnic 500 ml lapte, 100 ml iaurt sau 300 grame branza, reprezentand 12%
din hrana noastra zilnica, pe langa carne, cereale, legume si fructe.
Folosirea laptelui de origine animala ca
aliment a fost constatata in aproape orice cultura si epoca. Pe de alta
parte, altii afirma ca laptele nu este nici pe departe un aliment
perfect si de neinlocuit, ba spun chiar ca este daunator si ca am face
mai bine daca l-am evita. Cum stau lucrurile?
Opinii PRO:
Laptele de vaca este un aliment bogat,
nutritiv, conceput pentru a satisface toate necesitatile nutritive ale
unui vitel. Un pahar de lapte de vaca contine aprox. 150 calorii, 8 g de
proteine, 11,4 g glucide, 8,1 g grasime, 290 mg calciu si cantitati
importante din vitaminele A, D, vitamine din grupul B (inclusiv B12) si
alte oligoelemente.
Laptele matern contine glucide în medie
de 7 g/dl (din care lactoza = 6 g/dl), lipide 3,5-4,5 g/dl (din care 5%
sunt acizi grasi esentiali. Este mai bogat în colesterol (20-30 mg/dl)
decât laptele de vaca), proteine de circa 0,9-1,2 g/dl (concentratii mai
scazute decat la alte mamifere. Fractiunea majoritara este
lactalbumina, iar raportul albumina/cazeina este de 90/10 în zilele 4-10
si 60/40 în laptele matur). Laptele uman mai contine proteine si
factori cu proprietati imunologice, hormoni, cantitati importante de
azot neprotidic, liganzi specifici pentru minerale si vitamine. Raportul
Ca/P = 2-2,2 din laptele uman este favorabil absorbtiei calciului
(absorbtia digestiva 75-80%), spre deosebire de laptele de vaca, în care
raportul Ca/P este de 1,3. Cantitatea de vitamina D din laptele de
femeie este insuficienta, de aceea se recomanda administrarea de
vitamina D atât mamei cat si copilului in primul an de viata.
Astfel este evitat rahitismul si
problemele sale ulterioare.
Este clar ca laptele de mama nu ar putea sa fie inlocuit nicicand de
vreo formula speciala de lapte, “fiecare nou-nascut are sanul sau”.
Dar laptele de vaca este un alimet sanatos si indicat dupa perioada
alaptarii chiar daca nu contine nutrientele in aceleasi procente ca ale
laptelui uman.
Vacile primesc hormoni de crestere.
Acest lucru afecteaza laptele? Numai daca iti injectezi paharul de
lapte. Intr-adevar vacile sunt injectate cu hormoni care cresc productia
de lapte cu un cost scazut- acesti hormoni se pare ca au o legatura
directa cu aparitia cancerului. Insa ei nu actioneaza decat in
conditiile in care sunt injectati direct in sistemul circulator, altfel
sunt distrusi in procesul de digestie.
Vacile primesc si antibiotice. Cum ne
afecteaza acest lucru? Nu se stie cu exactitate. Unii cercetatori sunt
de parere ca laptele procurat de la vacile tratate cu antibiotic pot
crea o rezistenta la antibiotice si in corpul uman – ca o consecinta,
antibioticele respective nu isi mai fac efectul atunci cand sunt
administrate de medici bolnavilor care au consumat acest lapte. Insa
acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.
Opinii CONTRA:
Trebuie tinut cont de faptul ca laptele
isi pastreaza calitatile exceptionale numai daca este produs in
conformitate cu regulile de igiena. Laptele poate transmite boli,
printre care unele sunt grave, ca: hepatita A, poliomielita, holera,
tuberculoza, bruceloza. Din acest motiv recomandam a se consuma numai
lapte pasteurizat din comert sau lapte crud fiert. Totusi, prin
pasteurizare, dar mai ales fierbere, o parte din vitamine se distrug (in
special vitamina C si acidul folic).
Laptele de vaca contine prea mult
colesterol si grasimi saturate, care cresc riscul bolilor
cardiovasculare. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de
colesterol ca si o friptura de 100 g.
Consumul crescut de lapte de vaca in
copilarie creste riscul cancerului colorectal la adulti; – cresterea
consumului de lactate pentru suplimentarea aportului de calciu nu scade
riscul fracturilor la femei si la barbati.
Consumul de lapte de vaca a fost asociat
cu o incidenta mai mare de cancer ovarian; se pare ca unele femei nu
pot metaboliza galactoza rezultata din descompunerea lactozei (zaharul
din lapte), iar galactoza acumulata are un efect toxic asupra tesutului
ovarian.
Acumularea de galactoza favorizeaza si aparitia cataractei. Aceasta
boala este mult mai frecventa in rindul persoanelor mari consumatoare de
lapte.
Contaminarea microbiana a laptelui este
un alt risc legat de folosirea lactatelor. Laptele este un excelent
mediu de cultura; daca nu este tratat corect, riscul de transmitere a
bolilor este semnificativ.
Laptele este sarac in fier. Un copil, ca sa-si acopere necesarul zilnic
de fier exclusiv din lapte, ar trebui sa bea cel putin 6 cani de lapte
pe zi.
Laptele este cunoscut ca unul dintre cele mai alergizante alimente,
provocind manifestari alergice cutanate, digestive sau respiratorii la
copii sau adulti.
Cu exceptia rasei caucaziene (de care apartinem noi), majoritatea
celorlalte persoane adulte prezinta intoleranta la lapte.
Exista o asociere puternica intre
consumul de lapte si diabetul de tip 1 (juvenil). Intr-un studiu
efectuat pe 142 de copii, la toti s-a observat un nivel crescut de
anticorpi fata de laptele de vaca. Se crede ca acesti anticorpi distrug
celulele insulinosecretante din pancreas.
Colica la nou-nascut are deseori la baza consumul de lapte de vaca de
catre mama care il alapteaza.
Desi laptele este bogat in calciu,
osteoporoza face ravagii tocmai in tarile cu nivel mai ridicat in ceea
ce priveste consumul de lactate. Excesul de proteine de origine animala
creste eliminarea urinara de calciu. Laptele de vaca contine 120 mg Ca
la 100 g (comparativ cu laptele de mama, care are 33 mg la 100 g). Dar
laptele de vaca mai contine 97 mg fosfor, comparativ cu 18 mg fosfor din
laptele uman. Fosforul se combina cu calciul in tubul digestiv si
blocheaza absorbtia acestuia.
Indicatii OPTIME:
- Laptele matern natural este, de
departe, cea mai buna optiune pentru alimentatia sugarilor. Academia
americana de pediatrie recomanda sa se evite introducerea laptelui de
vaca in alimentatia copilului inainte de implinirea virstei de un an.
- Daca alegeti sa consumati produse lactate, asigurati-va ca provin din
surse sigure, de la vaci sanatoase. Nu consumati lapte crud.
- Consumati doar produse lactate sarace in grasime si colesterol (lapte
degresat 1%, iaurt, brinza de vaci). Evitati untul, smantina si branza
grasa.
- Daca alegeti sa nu consumati produse
lactate, asigurati-va ca includeti regulat in dieta dvs. alimente
vegetale bogate in calciu (paine si cereale integrale, nuci,
leguminoase, migdale etc). In sezonul rece folositi supliment de
vitamina D, mai ales daca nu consumati niciun aliment de origine
animala.
CLASIFICARI:
In functie de continutul in smantana, laptele se clasifica in:
- lapte integral (nesmantanit, asa cum este produs de animalul
producator de lapte: vaca, oaie, capra,etc.);
- lapte smantanit total (0,1% grasime), cu separatoare mecanice;
- lapte smantanit partial (traditional
prin luarea smantanei care se ridica la suprafata laptelui sau prin
normalizare). Normalizara laptelui inseamna aducerea laptelui la un
continut fix de grasime, prin amestecarea laptelui integral cu cel
smantanit.
Laptele din comert este fie smantanit, fie cu 1,6% sau 1,8% sau 2,4%
grasime etc.
Se gaseste si lapte cu procent mai mare de grasime.
In functie de tratamentul la care este
supus, laptele se imparte in:
- Lapte crud (nefiert sau nepasteurizat);
- Lapte pasteurizat ceea ce inseamna
incalzirea lui in aparate speciale la o temperatura intre 63-95 grade
Celsius pentru cateva minute sau chiar o secunda, in functie de
temperatura. Prin pasteurizare sunt distruse toate formele “vii” ale
bacteriilor si drojdiilor, mai putin sporii. La temperatura ridicata
(95) sunt distruse si majoritatea vitaminelor, de aceea in industrie se
foloseste o temperatura mai joasa;
- Laptele fiert, este laptele pe care il
fierbem noi acasa. Temperatura depaseste 100 grade, este distrus tot
(atat bacterii, drojdii, dar si majoritatea vitaminelor). Cei mai multi
spori sunt distrusi, dar unii spori pot rezista;
- Laptele concentrat se obtine prin eliminarea a 2/3 din apa. Nu prea se
mai fabrica;
- Laptele praf se obtine prin uscarea laptelui concentrat, reducandu-se
apa la 3%;
- Laptele omogenizat inseamna supunerea
la tratamente mecanice pentru faramitarea si raspandirea omogena in masa
laptelui a globuleleor de grasime. In laptele crud, globulele de
grasime au diametrul de 0,5-15 microni. Prin omogenizare sunt facute si
mai mici. Acest lucru face ca gustul laptelui sa fie mai bun, stimuland
papilele noastre gustative pe o suprafata mai mare, dar este avantajos
si tehnologic, laptele fiind mai omogen si grasimea mai fin emulsionata.
Cu timpul micile globule de grasime, fiind mai usoare decat laptele se
ridica la suprafata formand stratul de smantana. Omogenizarea ajuta la
prevenirea formarii smantanii;
- Laptele UHT (Ultra High Temperature)
este practic laptele fiert. El este ambalat de regula in cutii de carton
in conditii aseptice. In cutii de carton poate fi ambalat si lapte
pasteurizat. Astfel, el poate sta nedesfacut la temperatura camerei luni
de zile fara sa se strice.
Diferenta dintre laptele din comert si
cel crud-integral (nesmantanit) este faptul ca cel din comert are
extrasa o parte din grasime, deci, este mai slab,dar se poate gasi si
lapte integral. In rest, el este omogenizat ceea ce ii confera un gust
mai bun.
Alte diferente nu mai exista intre lapte, nici nu au voie sa umble la
continutul de proteine sau glucide.
In ceea ce priveste vitaminele, cel mai
bine estee sa cumparam lapte din comert si sa il bem fara sa il fierbem
caci nu sunt distruse toate vitaminele (de regula vitamina C si acidul
folic sunt distruse, dar depinde la ce temperatura a fost pasteruizat).
Despre problema
REPASTEORIZARII/REPROCESARII:
Oamenii constientizeaza tot mai mult
calitatile laptelui natural si noncalitatile celui procesat si astfel a
aparut frica existentei pe piata a laptelui reprocesat. Recent am primit
un mesaj pe messenger prin care se comenta ca exista in comert lapte
reprocesat de 1,2 pana la 5 sau 6 ori, daca nu se vinde inainte de
termenul de expirare. Acest lucru, credea autorul mesajului, se poate
vedea, observand cifra ce apare pe fundul cutiei de ambalaj. Dupa
raspandirea acestui mesaj, a aparut altul pe internet, realizat de un
reprezentant al companiei de impachetare Tetra Pak South Eastern Europe,
prin care se specifica faptul ca numarul de pe cutii se refera la
numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat. Echipamentul
de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar alte
fabrici au chiar 6 role.
Intorcandu-ne insa la frica consumului
unor produse repasteorizate, reprezentantul Tetrapak nu a putut sa ne
asigure ca acest lucru nu se intampla si la noi in tara. “In afara de
toate lucrurile de mai sus consider ca este copilaresc sa crezi ca un
producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a ‘reciclat’
laptele. Nu cred ca si-ar risca nici o companie reputatia in acest mod”,
a declarat Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer,
Romania si Moldova, Tetra Pak South Eastern Europe.
Tot ce mai putem observa, este ca, in alte tari precum in departatul
Hawaii, reprocesarea laptelui a fost de asemenea facuta publica: (
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ),
ar trebui sa fim prea naivi ca sa credem ca aceste lucruri nu se petrec
si la noi.
Inchei din nou amintind ca alegerea
alimentelor care le ingeram sta la fiecare dintre noi.
Subiecte similare
» Sex pentru un organism sanatos
» Pentru sănătate
» o alta vitamina pt suflet
» O alta profetie atipica
» O alta cura de slabire de 2 saptamani
» Pentru sănătate
» o alta vitamina pt suflet
» O alta profetie atipica
» O alta cura de slabire de 2 saptamani
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Vin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin
» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Mar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin
» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Mar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin
» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Mar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin
» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Mar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin
» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Mar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin
» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Vin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin
» Obezitate
Vin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin
» Orzul - o planta miraculoasa
Joi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin