palavre


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

palavre
palavre
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» PSORIAZIS
Atentie! Copil rasfatat! EmptyVin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin

» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Atentie! Copil rasfatat! EmptyMar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin

» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Atentie! Copil rasfatat! EmptyMar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin

» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Atentie! Copil rasfatat! EmptyMar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin

» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Atentie! Copil rasfatat! EmptyMar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin

» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Atentie! Copil rasfatat! EmptyMar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin

» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Atentie! Copil rasfatat! EmptyVin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin

» Obezitate
Atentie! Copil rasfatat! EmptyVin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin

» Orzul - o planta miraculoasa
Atentie! Copil rasfatat! EmptyJoi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin

Forum
Join turbo's empire
STIRI, VEDETE, SANATATE, Top66 Statistici Intercer 2.0 - Mai aproape de cer
Conectare

Mi-am uitat parola

TRAFIC

Atentie! Copil rasfatat!

In jos

Atentie! Copil rasfatat! Empty Atentie! Copil rasfatat!

Mesaj Scris de Admin Lun Mai 24, 2010 1:14 am

Stii cum sa-i arati copilului tau ca-l iubesti, fara sa-l rasfeti? Cate dorinte ii poti implini? Sau cand este "regulamentar" sa-l tii in brate?

Pentru inceput, te putem sfatui sa nu cazi prada strictetii unor reguli de genul: ai voie sa-l tii in brate 10 minute, dupa care trebuie sa-l lasi sa faca ce vrea o jumatate de ora pana la ora lui de masa sau somnic si asa mai departe. De ce? Fiindca programul, ordinea si disciplina trebuie sa fie flexibile. Nu uita ca puiul tau este unic si de aceea nu exista sabloane care sa se aplice perfect pe structura lui.
Intr-adevar, tot ceea ce simte si face el tine de invatare, iar tu esti primul lui profesor. Modelul pe care il oferi micutului este deosebit de important. Actiunile tale sunt urmarite si de multe ori copiate in detaliu. Gesturile, relatiile din cadrul familiei, caldura si duritatea deopotriva sunt analizate de copil cu acea curiozitate nativa pe care i-a lasat-o Dumnezeu.

Rasfata-l cu masura
Dar exista o masura a rasfatului in functie de semnalele pe care le primesti de la puiul tau, din comportamentul sau, din felul in care se schimba ghidat de atitudinea pe care o ai tu fata de el. Este bine cunoscut faptul ca, la varste fragede, copiii au tendinta de a specula sentimentele parintilor in avantajul lor, devenind de multe ori niste mici santajisti. Ei afla ca plansul ii sensibilizeaza pe cei mari, ca de multe ori calea spre a castiga un lucru este poleita cu agitatie si tam-tam.
De aceea, foarte importante sunt circumstantele in care ii oferi afectiunea. Dupa cum vezi nici nu am pomenit de rasfat. In fond, rasfatul inseamna afectiune oferita micutului intr-un moment nepotrivit. Motiv pentru care este necesar ca aceste clipe de tandrete sa-si aiba rostul.
Este absolut normal sa-l recompensam pe prichindel cu o jucarie sau cu o imbratisare atunci cand a facut ceva bun sau, pur si simplu, atunci cand a fost irezistibil de simpatic.

Invata-l sa inteleaga cand greseste
Exista si momente cand afectiunea si dragalasenia nu-si au rostul. De exemplu, cand si-a bagat degetele in priza si a scapat ca prin minune de o intalnire cu Balaurul 220 V. Chiar daca ingrijorarea este o dovada de afectiune, in momente limita, este esential ca parintii sa-si stapaneasca starea emotionala. Nu isi are rostul nici o iesire necontrolata. Nervii si tipetele nu-i vor oferi nici o lamurire, ba chiar il vor face sa se simta teribil de vinovat pentru un lucru pe care nu-l invatase inca. Sau il vor inrai si, cand va avea ocazia, va incerca sa faca acelasi lucru. Pe de alta parte, nici imbratisarile, dulcegariile de genul "vai, puiul mamei" sau "odorul meu..." nu sunt potrivite, pentru ca inseamna rasfat si nu ajuta la corectarea comportamentului. Intr-un asemenea caz, cea mai potrivita reactie ar fi indepartarea copilului de locul primejdios, folosirea unui ton ferm, dar nu rastit, care nu lasa loc de gluma sau interpretare. Nu-i nimic daca „accidentatul” incepe sa dea din maini si din picioare sau sa tipe ca din gura de sarpe. Trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa-i explici de ce nu este bine ceea ce a facut. Esential este ca tu sa ai mai multa rabdare decat el si sa fii mai controlata, mai tare din punct de vedere psihic. Pe scurt, sa tii la tavaleala.
Vor mai exista confruntari de acest gen, dar, daca stapanesti situatia, ai castigat marea batalie. Pastrezi nota de seriozitate de la incident pana la momentul in care ti se ofera ocazia sa-ti exprimi din nou afectiunea cu o imbratisare sau un pupic.

In pat cu parintii
Unii specialisti considera acest comportament o dovada de rasfat, in vreme ce altii considera ca este o etapa necesara. Asa cum se intampla de cele mai multe ori calea de mijloc este preferabila extremelor. De aceea copilul ar trebui sa doarma singur, dar uneori sa aiba loc si in patul celor mari. Oricum este bine ca evenimentul "nani in pat cu mami" sa fie rar si mai mult o dovada de caldura si dragoste, decat o necesitate a celui mic.

Fara abateri de la rutina zilnica
Rutina isi are si ea locul in viata copilului si a noastra a tuturor. Este cu siguranta un rau necesar pe care trebuie sa-l folosim in avantajul nostru. Regula spalatului pe dinti de dimineata, a micului dejun, a pranzului si cinei, a puiului de somn de dupa-amiaza, a momentelor dedicate invatatului si jocului este importanta, dar nici aici nu trebuie sa exagerezi. Programul ca la armata nu este indicat, decat daca te-ai hotarat sa-ti transformi micutul in robot. Rigoarea cazona duce de cele mai multe ori la frustrari si neimpliniri dintre cele mai dure.

Cum repar ce am gresit?
Nu dispera daca articolul nostru a aparut prea tarziu si prichindelul tau este deja un mare rasfatat care a cam pus piciorul in prag, iar tu nu stii pe unde sa mai scoti camasa. De cele mai multe ori exista o cale de a indrepta lucrurile. In primul rand poti sa incepi sa pui in practica sfaturile de mai sus. Va fi ceva mai dificil, pentru ca va trebui sa ai de doua ori mai multa rabdare si perseverenta. Dar daca nu dai inapoi si pastrezi echilibrul dintre afectiune si seriozitate, aplicandu-le in momentele potrivite, ai toate sansele sa reusesti.

Parinti "echilibrati", copil rasfatat
Cum de apare un copil rasfatat intr-o familie obisnuita? In primul rand, este foarte greu de definit o familie obisnuita: in fiecare casa, lucrurile sunt diferite. Oricum, daca ar fi sa vorbim la modul general, copilul rasfatat apare cel mai des in familiile iubitoare si atente. Pentru ca de cele mai multe ori parintii nu sesizeaza greseala despre care vorbeam mai devreme – alegerea momentului in care sa-i dea peste nas micutului – prichindelul va prelua controlul situatiei simtind slabiciunea celor mari. De aici pana la monstruletul rasfatat nu a mai ramas decat un pas.

Nimic nu-i nou sub soare...
...si nici rasfatul nu e. Dragostea, sentimentele adevarate trebuie exprimate astfel incat cel mic sa inteleaga locul pe care il are in universul familiei. Gesturile tandre, cadourile si micile placeri fac si ele parte din acelasi joc al iubirii. Dar sa nu uitam ca trebuie pastrata o masura in toate. De cele mai multe ori, copiii foarte rasfatati au mai tarziu dificultati de adaptare in societate. Lumea nu iarta si nu face concesii nimanui. Rasfatatii vor plati scump cocolosirea exagerata din copilarie.

5 consecinte ale rasfatului
# Rasfatatul nu va face fata confruntarilor de mai tarziu – gradinita, scoala.
# Parintii risca sa devina "victimele" emotionale ale micutului.
# E suficient sa cedezi de cateva ori ca santajul sa devina regula.
# Copilul rasfatat se va purta la fel si in afara familiei.
# Rasfatul din copilarie poate afecta chiar si viata de cuplu.
Admin
Admin
Admi
Admi

Mesaje : 898
Data de inscriere : 23/05/2010

http://palavre.expressforum.org

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum