palavre


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

palavre
palavre
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» PSORIAZIS
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyVin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin

» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyMar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin

» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyMar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin

» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyMar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin

» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyMar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin

» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyMar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin

» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyVin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin

» Obezitate
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyVin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin

» Orzul - o planta miraculoasa
Biserica Mănăstirii Suceviţa EmptyJoi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin

Forum
Join turbo's empire
STIRI, VEDETE, SANATATE, Top66 Statistici Intercer 2.0 - Mai aproape de cer
Conectare

Mi-am uitat parola

TRAFIC

Biserica Mănăstirii Suceviţa

In jos

Biserica Mănăstirii Suceviţa Empty Biserica Mănăstirii Suceviţa

Mesaj Scris de Admin Dum Dec 05, 2010 12:00 am

Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa a intrat recent în patrimoniul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Hotărârea a fost luată de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO în cea de-a 34-a sesiune, întrunit la Brasilia, capitala Republicii Federale Brazilia.

Pe aceeaşi listă au mai fost trecute, în acelaşi timp, castelul austriac Schloss Eggenberg, care datează din secolul al XVII-lea, precum şi 645 de picturi preistorice, care se află pe o faleză din Siega Verde (provincia spaniolă Castilia şi Leon).

Al şaptelea lăcaş

Menţionăm că Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa s-a alăturat altor şapte biserici din Moldova, construite între secolele al XV-lea şi al XVI-lea, incluse pe lista patrimoniului mondial în 1993. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea domnitorului Petru Şchiopul (1582-1591).

Mănăstirea Suceviţa este situată la 18 km de Rădăuţi (Suceava). Vechile scripturi arată că, pe la începutul veacului al XVI-lea, pe valea pârâului Suceviţa, a fost ridicată o biserică din lemn şi o schivnicie, între dealuri. Legenda spune că, mai târziu, pentru răscumpărarea unor păcate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcţii.

Ctitorie a Movileştilor

Monumentul este, în realitate, ctitorie comună a familiilor Movileştilor, mari boieri, cărturari şi chiar domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti, în secolele XVI-XVII. A fost construit în stilul arhitecturii moldo­veneşti, îmbinare de elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

Între anii 1582 şi 1584 a fost zidită Biserica, pentru ca, 11 ani mai târziu, după venirea pe tronul Moldovei, în anul 1595, a lui Ieremia Movilă, să fie adăugate două pridvoraşe, amplasate la intrare, zidurile şi tunurile de incintă, care dau aspectul de cetate medievală. Au mai fost construite o casă domnească, ale cărei ruine se mai văd şi astăzi pe latura de nord, precum şi chilii pentru călugări.

Edificiul, de mari proporţii, păstrează planul trilobat şi stilul statornicit în epoca lui Ştefan cel Mare, cu pridvorul închis. Notă aparte fac celelalte două mici pridvoare deschise (stâlpi legaţi prin arcuri în acoladă), plasaţi mai târziu pe laturile de sud şi de nord, prin excelenţă „munteneşti“, ceea ce constituie o reală influenţă a arhitecturii din Ţara Românească.

Colecţia de obiecte rare

Mănăstirea Suceviţa deţine o colecţie de obiecte de certă valoare artistică şi culturală, expuse în actualul muzeu, fosta sală de consiliu a lăcaşului, situat pe latura de est a incintei. Printre exponate se află câteva broderii de valoare excepţională, care datează din secolele XV-XVI, din vremea domnitorilor Ştefan cel Mare şi Ieremia Movilă, lucrate cu fir de aur, argint, mătase şi perle. De asemenea, trebuie menţionate portretele lui Ieremia şi Simion Movilă, chivotul donat de Mitropolitul Gheorghe Movilă.

O capodoperă de necontestat o reprezintă pictura murală interioară şi exterioară, de o mare valoare artistică. Aceasta constituie o amplă naraţiune biblică din Vechiul şi Noul Testament.
Admin
Admin
Admi
Admi

Mesaje : 898
Data de inscriere : 23/05/2010

http://palavre.expressforum.org

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum